Samuli Vanhala: Yrittäjä ja yrityksen vastuuhenkilö – kuoriutuiko esimiestaitosi esille koronan myötä?

Yrittäjä ja yrityksen vastuuhenkilö – kuoriutuiko esimiestaitosi esille koronan myötä?

Pidimme jo ennen koronaa tärkeänä olla hyvässä vuorovaikutussuhteessa asiakkaiden, tavarantoimittajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Tästä olemme huolehtineet myös koronakriisin aikana. Olisiko yhtä tärkeää, että sinä esimiehenä ja yrityksesi vastuuhenkilönä olisit aktiivisesti läsnä oman henkilöstösi kanssa? Tulisiko sinun nyt, jos koskaan, olla aktiivisemmin mukana vuorovaikuttamassa ja olla ”näkyvänä” kaikkialla siellä, missä sinun tukeasi tarvitaan? Oletko tavoitettavissa niinä hetkinä, kun tiimisi tarvitsee tukeasi? Onko kynnys matalalla vuorovaikutukselle ja annatko sille aikaa?

Näinä päivinä ihmisillä ei välttämättä ole helppoa hetkeä kotonakaan. Monet tekevät etätyötä ja lapset ovat kotona koulussa. Miten harmonia kestää tätä poikkeusolosuhdetta ja kuinka kauan? Normaali arki on koronan myötä muuttunut monella tapaa. Emme voi mennä kylään tai urheilutapahtumiin, emmekä lähteä tapaamaan isovanhempiamme. Kaikki uusi ja muutos voi tuoda lisää stressiä ihmisten elämään ja työyhteisöösi.

Olisiko tässä muutamia ajatuksia, miten voisit yrityksesi vastuuhenkilönä olla avuksi työyhteisöllesi?

Ole läsnä ja tee aktiivinen aloite vuorovaikutukselle. Jos huomaat, että jollakin on vaikeaa, tunnista tilanne ja toimi aloitteellisesti. Älä jätä asiaa huomiselle tai ylihuomiselle. Avaa keskustelut ja pyydä kertomaan, mikä huolestuttaa. Onko ehkä kotona tapahtunut jotakin sellaista, mikä kuormittaa työntekijää? Sinun ei tarvitse ratkaista tämän asioita – eikä pidäkään. Olisiko ihan vain kuuntelemiselle sijaa nyt? Toinen huomaa, jos et ole aidosti läsnä ja todella kiinnostunut siitä, mikä häntä askarruttaa. Heti kun tunnistat, että johdettavasi on tullut kuulluksi ja hänen olonsa on parempi, ohjaa hänen huomionsa pois ongelmista tekemiseen ja tuottamiseen. Huomasin itsessäni tämän muutoksen koronakriisin puhjettua. Huolestuin ensin kovasti ja mietin, mitä tuleman pitää ja otin kenraalin murheita, joille en voinut yhtään mitään. Havahduin kuitenkin, käärin hihat ja aloin toimia. Pidämme Kasvupoluilla kolme kertaa viikossa etäpalaverin ja vuorovaikutamme enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tekemällä syntyy tuloksia. Murehtimalla ei synny oikeastaan yhtään mitään – ehkä vain katkeruutta, joka ei energisoi yhteisöämme. Toisaalta surua on väistämättä jouduttu näinä aikoina käsittelemään ja sille pitääkin olla aikansa ja paikkansa.

Auttaminen on kaikissa olosuhteissa yksi esimiehen tärkeimmistä perustehtävistä. Autatko johdettaviasi onnistumaan? Poistatko pyyteettömästi epäonnistumisen esteitä? Iloitsemmeko yhteisöissämme siitä, kun joku onnistuu? Olen saanut lisää energiaa omassa työyhteisössäni siitä, kun joku on onnistunut.  Erityinen kiitollisuus on noussut siitä, kun asiakkaani on onnistunut jonkin haasteen selättämisessä. Positiivinen energia tarttuu ja syrjäyttää negatiivisen. Johtajan tulisi luoda ympärilleen vakautta ja uskoa tulevaan. Ole ketjusi vahvin lenkki, nyt kun sitä vaaditaan. Huomaatko auttavasi ketjusi heikointa lenkkiä? Tunnistatko nöyrästi myös sen tosiasian, että voit itse olla myös ketjusi heikoin lenkki? Hae silloin apua itsellesi. Voit tarvita sitä kipeästikin, jotta työyhteisösi ja yrityksesi voisi pelastua.

Me Kasvupoluilla lisäsimme vuorovaikutusta johtamisen foorumeillamme. Kokoonnumme kolme kertaa viikossa yhteen yhdeksi tunniksi – siis kolme tuntia viikossa. Riittävä vuorovaikutus on avainasemassa yhteenkuuluvuuden tunteen synnylle, sille, että me olemme tiimi.

Nyt vaaditaan johtajuutta ja esimiesten uskoa siihen, että ketään ei jätetä ongelmiin yksin ja että selviämme tästä yhdessä. Tärkeintä voisi nyt olla se, että kerrot johdettavillesi hyviä uutisia. Ne energisoivat. Positiivinen kierre tarttuu ja voi luoda uusia pieniä tekemisen vallankumouksia. Hyvät uutiset voivat olla mitä tahansa. Me Kasvupoluilla puhumme ”positiivisesta kulmasta”. Asioihin – mihin tahansa – voi suhtautua hyvin erilaisin asentein. Vanha sanonta: “asenne ratkaisee”, on nyt keskiössä.

Lopuksi vielä auttamisesta. Sillä on ihmeellinen voima. Auttaja saa siitä myös itse. Auttamiseen ei tarvitse edes vastapalvelusta. Auta ja auta vieläkin, niin paljon kuin vain voit. Oletko koskaan tuntenut hyvää mieltä siitä, kun olet voinut olla avuksi jollekulle? Olen huomannut omassa yhteisössäni, että monet auttavat askareet, puhelut ja uudet digitaaliset kohtaamiset ovat olleet merkityksellisiä. Naapurissa olevat vanhukset, isovanhempasi ja muut avun tarpeessa olevat ovat saaneet huomiosi, jos riensit auttamaan. Tunsitko kanssani kiitollista mieltä siitä, että annoit aikaasi auttamiselle?

Kun yhteisössämme on yksi yhteinen ”vihollinen”, niin auttamisenhalu on saanut meidät työskentelemään yhdessä ja saanut auttajan tuntemaan olonsa hyödylliseksi. Muistuta vielä itseäsi ja porukkaasi siitä, että vain yhdessä työskentelemällä ja toisiamme auttamalla selviämme tästäkin. Yhteisöllisyys ja avunanto on lisääntynyt ja sen antoi meille lahjaksi tämä yhteinen vihollinen nimeltä KORONA.

Toivottavasti sait tästä kirjeestä päivääsi vaikkapa yhden uuden idean, mikä voisi olla avuksi sinun yhteisöllesi. Me olemme täällä myös apunasi.

Oulussa 23.4.2020

Samuli Vanhala, kasvuvalmentaja

p. 044 788 8409, samuli.vanhala@kasvupolut.fi

Lataa Kasvupolkujen maksuttomat pikaoppaat täältä >>

 

Palaa takaisin