Kasvupolkujen tutkimus: Johtaminen ja myynti ovat kasvun kriittisimmät tekijät

Kauppalehti 23.1.2018:

Tulevaisuuden Kasvupolut Oy:n tutkimuksen mukaan johtaminen ja myynti ovat kasvun kriittisimmät tekijät.

Pk-yritysten kasvu tyssää johtamiseen ja myyntiin, käy ilmi konsulttiyhtiö Tulevaisuuden Kasvupolut Oy:n tutkimuksesta.
Siinä selvitettiin, mitä ovat yrityksen eri kasvu- ja kehitysvaiheissa tyypillisesti ilmaantuvat haasteet.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Yrjö Myllylän toteuttamassa tutkimuksessa on haastateltu kahdessa vaiheessa 46 kasvussa onnistunutta yrittäjää, kasvuvalmentajaa ja julkista toimijaa.

Tuloksissa yritysten kasvuvaiheet jaetaan kuudelle portaalle. Erityisesti tarkasteltiin kasvun varhaisia vaiheita, jotka tyypillisesti jäävät huomioimatta.

Alle viiden hengen aloittelevassa yhtiössä asiakashankinta ja myynti ovat elämän ja kuoleman kysymyksiä. Myös yrittäjän henkilökohtaisella osaamisella, innostuksella ja sitoutumisella on iso merkitys.

”Julkinen innovaatioympäristö korostaa tyypillisesti tuotetta ja tuotekehitykseen panostamista. Mutta myynti on se, joka kasvun käynnistää”, Tulevaisuuden Kasvupolut Oy:n toimitusjohtaja Antti Karjula sanoo.

Myöhemmillä kasvun portailla haasteet kulminoituvat johtamiseen ja organisoitumiseen.

”Pitää rakentaa johtoryhmä- ja hallitustyöskentelyä, johtamisjärjestelmiä ja operatiivisia mittareita.”

Jotta yritys voi kasvaa portaalta toiselle siirryttäessä, yrittäjän on kyettävä muuttamaan rooliaan. Tyypillisesti tässä vaiheessa tarvitaan myös ulkopuolista apua.

”Monet yrittäjät taistelevat yksin ja tarvitsevat kumppania. Harva pystyy yksin harppaamaan”, Karjula sanoo.

Tutkimuksen perusteella vasta myöhemmillä portailla on aika kaasuttaa kansainvälisille markkinoille. Toki tilanne vaihtelee yrityksestä toiseen.

Karjulan näkemys on se, että kansainvälistyminen sujuu tyypillisesti parhaiten laittamalla asiat ensin kuntoon kotimaassa.

”Kansainvälistyminen on kallista. Kun palikat saa kohdalleen kotimaassa, monistaminen on paljon helpompaa myös ulkomailla.”

Tulevaisuuden Kasvupoluton entisen kansanedustaja Kyösti Karjulan perustama yhtiö. Karjula luopui omistuksesta vuonna 2011, mutta toimii yhä hallituksen puheenjohtajana.

Poika Antti Karjulan pääosin omistama ja johtama yhtiö on sittemmin lähtenyt tavoittelemaan nopeaa kasvua. Sen asiakkaat ovat ympäri Suomen toimivia kasvuhakuisia pk-yrityksiä.

Yrityksellä on toimipisteet Oulun lisäksi Kuopiossa, Jyväskylässä, Vantaalla ja Kouvolassa. Tukholmaan yritys on avannut toimiston auttaakseen suomalaisyrityksiä Ruotsin-markkinoille.

Karjulan mukaan liikevaihto kasvoi viime vuonna kahteen miljoonaan euroon. Tänä vuonna tavoite on 2,5 miljoonassa.

Nyt yrityksessä on parikymmentä henkeä töissä. Viime vuonna palkattiin viisi.

Karjulan mukaan kasvun keskiaskelmilla olevan yhtiön haasteet liittyvät paitsi johtamiseen ja organisoitumiseen myös palveluliiketoiminnan monistamiseen.

”Tuotanto on isoin haasteemme. Meidän pitää vahvistaa tuote- ja palvelukonseptejamme. Olemme esimerkiksi tehneet konseptikirjan, dokumentoineet omaa liiketoimintaamme, jotta voimme monistaa sitä.”

Karjulan mukaan kasvuyrittäjyys on oma lajinsa, jossa on pakko hyväksyä keskeneräisyys.

”Parhaimmillaankin homma on aina kesken. Se on tämän lajin luonne.”
Lue koko Kauppalehden uutinen täältä>>

 

Palaa takaisin