Steel-Prisma Metallit Oy

10 VUODEN YHTEISTYÖ KASVUPOLKUJEN KANSSA ON TUONUT ROHKEUTTA KATSOA BOKSIN ULKOPUOLELLE

Steel Prisma Metallit valmistaa Reisjärvellä sijaitsevassa 2000 neliön tehdashallissa lasijulkisivuja, alumiiniovia ja -ikkunoita, lasipalo-ovia sekä savunpoistoikkunoita ja –luukkuja. Yrityksen vahvuuksia ovat asiakaslähtöinen asennuspalvelu ja oma tehokas tehdas, jossa tuotteet valmistetaan mittatilaustyönä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.

Tulevaisuuden kasvupolkujen ja Steel-Primsa Metalli Oy:n yhteinen tie alkoi jo vuonna 2013

10 vuotta sitten Steel-Prisma oli kasvun portaiden näkökulmasta ykkösportaalla eli käynnistysvaiheessa. Yhtiön liikevaihto oli tällöin 2 M€ ja työntekijöitä oli 7 – 8 kpl. Yrityksen silloinen toimitusjohtaja Jari Kivioja varasi starttipajan Tulevaisuuden Kasvupoluilta ja tunnin palaverin jälkeen oli selkeää, että tehtävää on, kun kasvua lähdetään tavoittelemaan.

Askel toiselle portaalle – Kumppanuusvaihe, 2013–2017. Ydintiimin kehittäminen.

Stee-Prisma metallien henkilökunta oli alusta asti innostuneita ja päättäväisiä liiketoiminnan kasvun suhteen. Ensimmäinen asia mihin paneuduttiin, oli liiketoimintasuunnitelman päivitys, jonka jälkeen alettiin kirkastamaan liikeideaa – Mitä myydään? Miten? Kenelle?

Tästä lähdetiin liikkeelle. Kun ajatus alkoi kirkastumaan johdolle ja henkilöstölle pystyttiin aloittamaan myynnin kehittäminen ja kasvattaminen sekä samalla myös kehitettiin yrityksen johtamista ja roolitusta. Jotta pystyimme seuraamaan toimenpiteiden toimivuutta, rakensimme rinnalle myös avainluvut ja mittarit, joita seurattiin.

Kolmannelle portaalle – Organisoitumisvaihe, 2017-2020. Johtamisen kehittäminen

Johtamisen työstämisen tuloksena alettiin löytämään avainhenkilöitä ja heille vastuut ja omat roolinsa. Tämän jälkeen pystyttiin käynnistämään johtoryhmätyöskentely ja samalla myös vahvistettiin ydintiimiä. Matkan aikana huomattiin myös, että puutteellinen toiminnanohjausjärjestelmä tuotti harmaita hiuksia ja aloitettiin rakentamaan toimiva oma toiminnanohjausjärjestelmä. Yhteisten päivien aikana kirkastettiin edelleen liikeideaa ja panostettiin uusasiakashankintaan sekä myynnin aktivoimiseen. Vuosien aikana kehitettiin myös infraa. Steel-Prisma metallien toiminta kasvoi pajasta tehtaaksi.

Neljäs porras – Siirtymistä organisoitumisvaiheesta ammattimaistumisvaiheeseen, 2020-2023.

Tähän mennessä yhteistyömme oli kestänyt jo 7 vuotta. Valmentajamme olivat olleet jokaisessa yrityksen käänteissä auttamassa ja rinnalla kulkemassa. Tuloksia oli saatu selkeästi aikaan ja liikevaihto oli kasvanut tässä vaiheessa 6,2 M€. Henkilöstöä oli 20.

Oli aika lähteä siirtymään ammattimaistumisvaiheeseen. Tämän vaiheen aikana johtamista kehitettiin edelleen operatiivisesti ja strategisesti; käynnistettiin hallitus- ja strategiayö sekä kirkastettiin kasvustrategiaa. Jotta strategiaa saatiin paremmin jalkautettua, lisättiin viikkopalavereita aktivoimaan operatiivista johtamista.

Näiden vuosien aikana täytyi aloittaa myös sen pohtiminen, että yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja oli tulossa eläkeikään ja oli aika alkaa siirtämään johtovastuuta perheen pojalle Joonas Kiviojalle.

”Sukupolvenvaihdosta oli henkisellä tasolla suunniteltu jo pitkään – useita vuosia. Kävimme läpi asiaa useiden toimijoiden kanssa, jotka voisi avustaa meitä hankkeessa. Päädyimme lopulta yhteistyöhön Kasvupolkujen kanssa. Heidän valmentava otteensa hankkeeseen tuntui hyvältä. Lopulta he vetivät hankkeen meille kokonaisvaltaisesti. He ovat muutenkin olleet todella tärkeä selkänoja ja sparraaja meille jo monta vuotta.” Joonas Kivioja kiittelee.

”Kasvupolkujen puolelta projektipäällikkönä toimi Samuli Vanhala, joka valmensi meitä molempia osapuolia muutokseen. Luopuminenhan on iso päätös henkisesti niin isälle ja äidille, kuin tietysti myös meille uusille yrittäjille. Oli paljon avoimia kysymyksiä sen suhteen, millä tavalla hanke kannattaisi toteuttaa. Olen kuullutkin puhuttavan, että sukupolvenvaihdoksiin liittyy paljon enemmän tunnetta kuin tekniikkaa. Kokonaisvaltainen hankkeen läpivienti oli parasta, mitä näin jälkikäteen voisin sanoa yhteistyöstämme Kasvupolkujen kanssa”, Joonas Kivioja kertoo.

Viime vuosien aikana on selvitetty kansainvälisiä markkinoita ja etsitty uusia kumppanuuksia niin kansainvälisesti kuin kotimaassakin. On ollut myös aika kehittää toiminnanohjausjärjestelmää vastaamaan paremmin toimintaa sekä laajentaa tehdasta vastaamaan paremmin kasvavaan tuotannon tarpeeseen. Tämän myötä eteen tulivat myös kone – ja laiteinvestoinnit.

Vuosien työ on tähdännyt joka kohdassa liiketoiminnan kasvuun, huomioiden kuitenkin realiteetit ja markkinat. Pitkä yhteistyö on mahdollistanut sen, että kasvupolkujen valmentajat ovat voineet tarjota parhaan mahdollisen tuen ja rinnalla kulkijan roolin kaikissa yrityksen haasteissa ja kasvun paikoissa.

Tänä päivänä Steel – Prisma metalli Oy:n liikevaihto on 9 M€ ja henkilöstömäärä 30.

LATAA KASVUPOLKUJEN MAKSUTTOMAT PIKAOPPAAT TÄÄLTÄ >>>

 

Palaa takaisin